Kalimera

Kalimera är en ideell förening som arbetar för att inspirera människor och främja kulturellt utbyte genom att arrangera evenemang och aktiviteter. 

 

Kalimera vill förena det lokala med det globala. Medel för detta är natur, kultur och folkbildning. Föreningen är öppen för alla aktiva och driftiga privatpersoner, företag, föreningar och organisationer som stödjer föreningens ändamål.

 

Exempel på genomförd verksamhet 2022

·       ”Jorden runt med Kalimera” – musikkvällar med musikaliska inriktningar från världens länder.
* Irländsk jam session, Tango, 19 mars 2022.
* Vreeswijk m.m. med Borehed/Börjesson, Tango, 14 maj 2022.
* Brasiliansk trädgårdsfest, på Västanberg, 2 juli 2022.
* Konsert med Ya Mas, Stora Hjortstorps gård, 12 november 2022.

·       Föreläsning om permakultur med Jim Holmgren på Skogsbergs gård.

·       Förstudie kring glamping i Glanshammar, bågskyttecentrum Glanshammar, iordningsställande av gångstig till Rövarborgen Ödeby

 

Exempel på genomförd verksamhet 2023

·       Folk at Heart – musikfest i Örebro, januari

·       Söka pengar-kurs i samband med Folk at Heart

·       Genomförande av kurs för dövblinda i silverhantverk. I samarbete med Kulturens bildningsverksamhet.

 

Exempel på genomförd och planerad verksamhet 2024

·       Folk at Heart – musikfest i Örebro, januari, kubanskt tema

·       Rövarborgen i Ödeby, Glanshammar – iordningställning av gångstig och säkerhetsarrangemang samt familjeteaterarrangemang kring lokalhistoriska myter uppe på borgen. Tre genomförda teaterföreställningar med ensemble om åtta personer.

Förhandsgranskning av bild

 

Exempel på planerad och föreslagen verksamhet 2025

·       Folk at Heart – musikfest i Örebro, januari, 10-årsfirande, nordiskt tema

·       Låt till tumstockens ära. Melodier med text gjorda av uppmanade lokala band som handlar om förträffligheten med tumstocken som mätinstrument, i förhållande till digitala alternativ, måttband och linjaler.

·       Trädgårdsarrangemang kring folkmelodier funna i ett torp i Norrberga, Glanshammar. Spelträff med ambulerande spelmän på traktor med släp.

·       Anlägga en träningstrappa à la Kvarntorpstrappan bakom Glanshammars skola. Glanshammars fritidsgård är drivande.

·       ”Jorden runt med Kalimera” – Arrangera 2-3 musikkvällar på olika platser, med musikaliska inriktningar från världens länder.

·       Bjuda in till tillverkning av kallrök. Förlaga finns på Västanberg. Eget virke medtas, visst äldre virke finns på Västanberg också. Mål att göra rök av befintligt, äldre material helt och hållet. Cirkulärt tänkande.

·       Rinkaby kyrka – inspelningar i kyrkan av egenskrivna folkliga melodier och av 2-3 folkmusikkonstellationer. Inbjuda lokalbefolkning genom Glanshammars församling att skriva texter/poetiska inslag, där framförandet spelas in och vävs samman med musiken. Resultaten publiceras på lämpliga hemsidor.

 

Framtidsidé

·       Käggleholmsruinen Ödeby – lokalproducerat – PR-mässigt skyltfönster – kultur – Rövarborgen – involvera alla som har med Kalimera att göra. Inbjuda potentater, medlemmar och lokalbefolkning.

Arrangörer

Folk at Heart drivs av den ideella kulturutvecklingsföreningen Kalimera med säte i Glanshammmar samt Acoustic Folk Örebro AB.

och…

Hemsida av Elza Cedergren