Folk at Heart 2017 succé återigen

Musik och glada människor överallt, bitvis tjockt på husets enda dansgolv, deltagande band som spelat i över 30 år tillsammans mixat med band som bildades samma vecka. Folk at Hearts signum är spretighet, gott om folk och skön stämning.

ÖREBO. En av Sveriges största musikfestivaler och spelfester heter Folk at Heart. Årets första stora arrangemang som drar till sig deltagare och besökare från stora delar av landet och även utomlands ifrån. För tredje året arrangeras Folk at Heart tillsammans med Sveriges Spelmäns Riksförbund och Kulturens bildningsverksamhet, men firar femårsjubileum nästa år.

Trenden över de få åren som arrangemanget har funnits visar att alltfler band utifrån landet hittar hit. 2017 var deltagandet från Örebro län 14 % av de 87 medverkande banden.

I årets upplaga delades CD-medfinansieringspengar ut och Folk at Heart-musikambassadörer utsågs. Graham Lindsey, Clemens och Blue House fick dela på CD-medfinasieringspengar – 2000 kr/konstellation. Graham Lindsey från Ottawa, Kanada, har allierat sig med Westmannafolk och kommer att samarbeta kring en inspelning som görs under våren. Clemens är ett ungt klezmerband som har framtiden för sig, och Blue House ett engagerat bluegrassband.

Musikambassadörer
Till Folk at Heart-musikambassadörer 2017 utsågs Stefan Murphy, Esse Quam Videri och Josefina Paulson, med följande motiveringar:

Stefan Murphy, a.k.a. Count Vaseline för att du under många år hängivet varit en del av Örebros musikliv genom deltagande i både Live at Heart och Folk at Heart, och verkar som en god ambassadör för Örebro och Sverige utomlands.

Esse Quam Videri för er musikaliska upptäckarglädje och driv för att utveckla ert eget genreövergipande musicerande. Ni kastar er helhjärtat ut i världen och tar till er av musikaliska intryck från andra sidan Jorden och återkommer till Örebro och Sverige och låter välvilligt oss andra ta del av era kunskaper i form av nytt material. Sådana tilltag ska premieras!

Josefina Paulson för ditt fantastiska engagemang för att föra ut den traditionella svenska folkmusiken och nyckelharpan i världen likväl som att lyfta internationell folkmusik inom landet, senast genom projekten Världens Musik och Dans i Västmanland och här på Folk at Heart även med italiensk-svenska duon Ciumafina.

Två slagna rekord
Två rekord slogs i årets Folk at Heart – dels antal medverkande artister som stod på scen – hela 325 stycken, vilket är vid bristningsgränsen. Antalet besökare kan fastställas till 534 st. vilket också är rekord. Däremot var det 13 band färre i år än ifjol. Klart är att arrangemanget har vuxit starkt fyra år på rad och att det blir svårt att växa ytterligare. Vid uppföljningsmötet med hotellet i mitten av januari fastslogs att femårsjubileet kommer att tilldra sig på samma plats. Till dess kommer stora delar av hotellet att vara nyrenoverade, men framförallt kommer man att satsa på flera matstationer för att undvika den bitvis långa köbildningen för att få ett bord att sitta och äta vid. Hotellet konstaterar att flera sjukdomsfall bland kökspersonalen gjorde att man inte lyckades hålla tempot i restaurangen och ber om ursäkt för de fördröjningar som kunderna drabbades av.

Kanadensiskt omtyckt besök
Multiinstrumentalisten Graham Lindsey var utsedd till årets gästartist, vilket innebar att hans nyproducerade låthäfte sattes i händerna på Westmannafolk och Ad Hoc-orkestern som tillsammans med Graham framförde ett antal av hans låtar. Två spontant ihopsatta konstellationer med Graham som medmusikant bildades också inför Folk at Heart – Grahams Hejdukar (Stefan Månsson, Sten Lindstrand, BG Augustini, Graham Lindsey) och Mak’Grahams (Karin Nordberg, Mikaela Lindstrand, Graham Lindsey). Några uppmuntrande ord från Graham, efterhand postat på arrangemangets facebooksida:

“This was my first time at Folk at Heart, or in Europe at all, and the entire experience was outstanding. The organizers have created something really special, bringing great music to Örebro in early January. For performers, I could see that it was an excellent way to see players, fans and bookers looking to program their venues and festivals. I’ll be back as soon as possible to visit all the friends I made on this trip. Attend Folk at Heart if you can, whether you’re a musician or you like music. Lots of variety and very friendly people!”

Citat från besökare
Några ord från besökare, postat på arrangemangets facebooksida:
”Folk at heart är som en stor kompisfest. Min enda önskan är att vi blir bättre att få med människor från andra kulturer, både på scen och som publik. Bra ställe för positiva möten!!” (Carina Nyström)

”En härlig blandning av folkmusik.. Kan inte fatta varför jag inte besökt tidigare år” (Kerstin Nyberg)

”Det är ett väldigt trevligt format och upplägg på festivalen. Helt fantastiskt med hotellrumskonserterna. Dock upplevde jag att det i år var mer stök med ljudtekniken på de större scenerna så att det tog mycket tid. Önskar mer världsmusik och inslag av fler musikkulturer för att locka en bredare publik. Men en mycket bra festival är det!” (Helena Svensson)

Folk at Heart 2017 i siffror
• 256 konserter
• 325 personer på scen i 87 olika konstellationer/band
• 534 besökare
• 20-25 st av arrangören kända artistbokare/musikbransch
• 6 kvällsscener + 12 nattscener
• 5 seminarier och workshops

Text: Andreas Svensson
Bilder: Fyra översta bilderna: Johan Åsgrim
Bild på Graham Lindsey: Andreas Svensson.
Bilder nederst: Melody Sundberg